Ubuntu

Az ubuntu a szubszaharai Afrikából származó világnézet, egy tradicionálisan afrikainak tekintett eszme. Középpontjában az egymás iránti emberség áll; filozófiája az együttműködés, a törődés, és harmónia az összes teremtménnyel. Az „ubuntu” szó a Dél-Afrikai bantu nyelvekben (Xhosa, Zulu) gyökerezik.

Körülbelüli fordítása: „emberiesség másokkal szemben”, „azért vagyok mert mi vagyunk”, „egy egyén a többi emberen keresztül válik emberivé”. Más fordítás szerint: „a hit egy univerzális kötődés, amely összeköti az emberiséget”. Egy bővebb meghatározás Desmond Tutu afrikai érsektől: „Egy ubuntu ember nyitott és elérhető mások számára, megerősíti a többieket, nem érzi magát fenyegetve mert mások rátermettebbek, mert magabiztos, tudván hogy egy nagyobb egészhez tartozik, ami eltűnik, mikor másokat megaláznak, kínoznak vagy elnyomnak.”

Linux

Az Ubuntu Linux egy olyan Linux disztibúció, amely az Ubuntu szellemiségét kívánja elvinni a szoftverek világába.

2004-ben kezdte el egy afrikai származású fiatalember, Mark Shuttleworth. Eddigre meglehetősen sok pénzt keresett Linuxhoz kapcsolódó vállalkozásaival, aminek köszönhetően megengedhette azt is magának, hogy ő legyen a 3. űrturista. A szabad szoftveres közösséghez egy alapítvány létrehozásával járult hozzá, amely egy Linux disztribúció létrehozását tűzte ki célul.

Azóta az Ubuntu a legnépszerűbb Linux disztribúcióvá vált, mert nagyon jól ötvözi a felhasználóbaráti hozzáállást a Debian jól konfigurálható rendszergazdai oldalával. Féléves kiadási ciklusának köszönhetően hamar belekerülnek az új technológiák.

Ha most szeretnél elkezdeni Linuxszal ismerkedni, az Ubuntut vagy a belőle származott Mint Linuxot ajánlom.

Ha még nem láttad ajánlom nézd meg: UBUNTU DAL.